Tappa överflödigt fett – skippa frukosten!

De flesta av oss har nog hört påståendet om att frukosten är dagens viktigaste mål. Det påstås vara det viktigaste målet då det bryter fastan och ger oss energi för resten av dagen. Äter man inte frukost ökar risken för ohälsa och övervikt, men är det verkligen så?

I en så kallad meta-analys, det vill säga en undersökning där man sammanväger resultat från många studier, verkar sambandet mellan frukostätande och övervikt vara det omvända: att hoppa över frukost verkar nämligen minska risken för att utveckla övervikt.

Analysen tittade på energiintag och viktförändring kopplat till frukostätande. Trenden visade att en svag nackdel gällande risken för att utveckla övervikt bland dem som åt frukost.

Min reflektion: Dessa resultat är intressanta och går i linje med en del andra rön som också visar att frukostätande inte är en absolut nödvändighet optimala hälsa. Huruvida man är hungrig direkt på morgonen eller ej verkar vara individuellt och troligen är inte frukostätande det allra bästa för alla individer.

I de studier där deltagarna blivit instruerade att äta respektive hoppa över frukosten visar resultaten att de om inte åt frukost fick i sig mindre energi. En kritik mot denna observation var att undersökningarna pågick relativt kort tid och att utslaget kunnat bli ett annat om undersökningen löpte under en längre tid.

Det finns också meta-analyser som visar det motsatta (Skipping breakfast is associated with overweight and obesity: A systematic review and meta-analys) och därför finns inget tydligt konsensus i frågan.

Av Martin Brunnberg

Martin Brunnberg

Filosofie Magister Nutrition

Rulla till toppen