Diplomerad

Rådgivare idrottsnutrition

Vill du bredda dina kunskaper om hur man ska äta för att prestera optimalt? Då är vår distanskurs Diplomerad rådgivare idrottsnutrition perfekt för dig!

Martin Brunnberg, Näringsfysiolog (Fil. Mag. Nutrition)

Säker betalning

Betala i din egen takt via delbetalning, faktura, kort eller swish.

Alltid support

Vi ger dig fullt stöd under och efter avslutad kurs – via telefon eller mejl.

Läs i eget tempo

Du har tillgång till kursen i 365 dagar. Läs eller lyssna in kursen via dator eller mobil.

Diplomerad rådgivare idrottsnutrition (Athletic Performance Nutrition)

Träning, idrott och motion är för många en livsstil. I takt med att intresset för idrott och prestation växer ökar efterfrågan på personer med kunskap i hur man med kostens hjälp kan förbättra sina prestationerna. Vi på Svenska Näringsakademin har därför samlat den senaste forskningen och erfarenheterna kring alla tänkbara aspekter av kostens påverkan på träning och tävlingsprestationer.

Kursen syftar till att ge dig en bred kunskapsbas inom idrottsnutrition och verktygen för att kunna ge kostvägledning som optimerar prestationerna hos dina klienter.

6 995.00 kr

Vad ingår i utbildningen?

Utbildningen omfattar 40 timmar och är uppdelad i kapitel med tillhörande avsnitt och prov. Du får tillgång till hela utbildningen online och har full support under och efter avslutad utbildning. För att klara kursen krävs det godkänt på slutprovet. Nedan finner du en genomgång av det vi kommer att gå igenom.

Vi kommer att gå igenom

Introduktion till kursen Rådgivare Idrottsnutrition (Athletic Performance Nutrition)

Här får du en beskrivning av vilka moment kursen innehåller och hur den är upplagd.

Grundläggande näringslära (3 delar)

Här går vi igenom de grundläggande begreppen som innefattar energi, protein, fett och kolhydrater.

Träningsfysiologi

Träningsfysiologi är läran om hur kroppen fungerar under fysisk aktivitet och här går vi igenom många viktiga moment inom detta spännande område.

Kolhydrater för prestation

Hur ska du tänka kring kolhydrater och prestation? Hur tajmar du intaget och vilka skillnader finns det mellan olika kategorier av idrottare?

Fett för prestation

Fett är ofta ett underskattat näringsämne när det gäller prestation. Fett påverkar bildningen av hormoner och är ett viktigt bränsle under vissa förhållanden.

Protein för prestation

Protein är känt för att vara en byggsten i kroppen, men under vissa förutsättningar är det också ett avgörande bränsle för att hålla prestationerna på topp. Hur tänker man kring protein? Och hur ska intaget fördelas över dagen för maximal effekt? Här ger vi dig svaren på dessa frågor och fler.

Vätskans påverkan på prestationen

Vätska är viktigt för att prestationer inte ska bli lidande, men för mycket vätska kan påverka prestationer negativt. Här diskuterar vi också värdet av elektrolyter.

Kost och idrottarens immunförsvar

Immunförsvar och infektioner är en ofta förbisedd faktor när det gäller prestation och träning. Några dagar med feber är något som inte bara sätter käppar i hjulet för träning, utan bryter också ner de resultat man så hårt kämpat för. Här får du kunskap kring hur du gör ditt immunförsvar motståndskraftigt och minimerar risken för infektion.

Kosttillskott för förbättrad prestation

Det finns massor med kosttillskott på marknaden och här går vi igenom de som kan vara av värde för idrottaren.

Praktisk idrottsnutrition – att ge råd till idrottare

I det här avsnittet för du värdefulla verktyg för hur du jobbar med rådgivning mot idrottare.

Klientfall

Teorier i all ära, men dessa måste omsättas i praktik. Här får du övning i hur du omsätter teorier till praktik.

Detta ingår i utbildningen

 • Tillgång till utbildningen Diplomerad rådgivare idrottsnutrition i 365 dagar
 • Diplom
 • Kurslitteratur Online
 • Full support under och efter utbildningen
 • Utbildningen omfattar 40 timmar

Varför välja oss?

 • Vi är Sveriges äldsta utbildare inom kostrådgivning.
 • Utbildat över 2500 licensierade kostrådgivare.
 • Våra lärare är Sveriges mest erfarna näringsfysiologer.
 • Efter avslutad utbildning har du tillgång till våra diskussionsforum med andra kostrådgivare och näringsfysiologer.
 • Vår utbildning är omfattande och ger dig de kunskaper du behöver för att effektivt arbeta med kostrådgivning.
 • Vi är prisade för kvalitén på vår utbildning.

Övrigt

 • Du läser utbildningen i din egen takt.
 • Utbildningen är uppdelad i kapitel och tillhörande delavsnitt med texter, filmer, kontrollfrågor, Inlämningsuppgifter och klientfall.
 • Du kan när som kontakta oss via telefon, mejl eller chatt för ev frågor eller funderingar.
 • Du har tillgång till utbildningen i 365 dagar och läser in den i din egna takt.
 • Inga formella förkunskaper krävs, men kursen hålls på en hög nivå så ett gediget intresse för näringslära och hälsofrågor är en fördel. Lämplig förkunskap är diplomerad och licensierad kostrådgivare eller liknande.

Martin Brunnberg

Master Science of Nutrition

Din lärare!

Martin Brunnberg är näringsfysiolog och är utbildningsansvarig på Svenska Näringsakademin (tidigare Paulúns Näringscenter).

Han har utbildat kostrådgivare i Sverige och Norge, och har bland annat bidragit till näringsutbildning på PT-utbildningar och andra utbildningar inom hälsoområdet. Han har också tidigare varit aktiv inom grundforskning kring diabetes typ II.

Martin har skrivit och medförfattat åtta böcker som sålts i Sverige, Finland, Norge och Tyskland. Just nu är han aktuell med boken Hälsokompassen som han skrivit tillsammans med Fredrik Paulún. Martin är flitig poddare som tillsammans med Fredrik Paulún driver Näringspodden.

Svenska Näringsakademin

Vi har utbildat kostrådgivare sedan 2005 och till dags dato utbildat mer än 2 500 kostrådgivare. Vi jobbar bara med de mesta kunniga och erfarna lärarna på området.

Området för kost och näring är idag enormt stort och forskning kommer fram till nya upptäckter hela tiden. Som kostrådgivare kommer du förr eller senare ställas inför situationer med klienter och nya rön där du behöver vägledning. Vår support slutar inte efter du är färdig med kursen utan du kan alltid kontakta oss för frågor eller vägledning samt ta del av vårt forum.

”Var jag än vände mig så pratade alla gott om kursen och lärarna. Utbildning har gett mig ett helt nytt arbete, i mina ögon det bästa”

Jenny Dietrichson

Lic. Kostrådgivare / Rådgivare Idrottsnutrition / PT

”Utbildningen är mitt livs bästa investering, då jag fick kunskapen som förändrat mitt sätt att tänka på vad kroppen behöver för bränsle för att fungera och må bra”

Magnus Lindberg

Lic. Kostrådgivare / PT

”För mig var det viktigt att gå en utbildning som gav mig de verktyg jag behövde och därför gick jag Svenska Näringsakademins Kostrådgivarutbildning”

Fia Larson

Lic. Kostrådgivare / PT

Frågor & Svar

Här finner du vanliga frågor och svar som rör utbildningen. Om du inte hittar svar på din fråga eller fundering så tveka inte att kontakta oss!

Hur jobbar man med rådgivning mot idrottare?

Som med all rådgivning är det viktigt att kartlägga idrottaren och göra förändringar utifrån förutsättningar och mål.

Vad behöver jag för att kunna gå en distans kurs?

För att ta del av våra distans kurser behöver du ha en internetanslutning samt tillgång till en dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Alla kurser går att läsa eller lyssna sig igenom. Dock så finns det vissa moment i ex kostrådgivarutbildningen där du behöver arbete i ett kostprogram som kräver tillgång till en PC eller MAC.

När får jag mitt diplom / licens / certifikat?

Om kursen innefattar ett diplom / licens / certifikat, så får du det digitalt direkt efter avklarat slutprov. Provet kan du spara som en PDF eller skriva ut.

På kursen rådgivare idrottsnutrition kommer vi även att skicka hem ditt diplom till dig när du fått godkänt på kursen.

Hur länge har jag tillgång till kursen?

Du har fri tillgång till en distans kurs under 12 månader efter genomfört köp. Du har även möjlighet att förlänga kursen i ytterligare 12 månader för en mindre summa.

Vid intresse av förlängning kontaktar du oss.