C-vitamin försämrar prestationer

C-vitamin är ett populärt tillskott bland idrottare. Tanken med ett vitamin C-tillskott är att det ska skydda kroppen mot skadliga fria radikaler som ökar när man tränar.

Tyvärr är effekten av vitamin C inte enbart positiv. Det finns flera vetenskapliga rapporter som ifrågasätter nyttan av tillskotten och ibland kan de till och med ha negativa effekter. För att undersöka hur tillskott med vitamin C påverkar träningsresultaten vid uthållighetsträning fick en grupp manliga löpare äta 1 gram c-vitamin per dag i åtta veckor. Jämfört med kontrollgruppen minskade C-vitamingruppens prestationer!

Det finns även studier på cyklister som visar samma trend. Orsaken till detta tros vara att C-vitaminet skyddar musklerna lite för bra och att de därför inte anpassar sig till träningen lika bra och därmed faktiskt försämrar träningsresultaten.

Oral administration of vitamin C decreases muscle mitochondrial biogenesis and hampers training-induced adaptations in endurance performance.Jose Viña et al. AJCN, Volume 87, Issue 1, January 2008, Pages 142–149

Martin Brunnberg

Filosofie Magister Nutrition

Rulla till toppen