Kombucha – hälsodryck eller sockerfälla?

Probiotiska bakterier är idag bland det mest hälsotrendriktiga man kan stoppa i sig. Intresset för probiotiska bakterier är stort på grund av alla de hälsorön som på senare år framkommit kring dessa. De har bland annat kopplats till positiva effekter på så vitt skilda områden som cancerrisk, immunsystem, diabetes och risken för utveckla allergier.

I kombuchan kombineras nyttiga probiotiska bakterier och svampar med te och resultatet är en läskande dryck rik på nyttigheter som bildats under jäsningsprocessen. Finns det inga baksidor med kombucha?

Ett viktigt förbehåll är att den innehåller socker i varierande mängder. Sockret behövs för själva jäsningsprocessen och exakt hur mycket socker den innehåller beror på hur mycket som tillsatts och hur länge jäsning har pågått.

I en välsmakande kombucha har en balans uppnåtts mellan syra och socker, men innebär i de flesta fall att sockerhalten är relativt hög. Man kan förstås låta kombuchan jäsa så länge så att allt socker blir till syra, men då ligger den inte längre så många i smaken och smakar mer som vinäger.

Martin Brunnberg

Filosofie Magister Nutrition

Rulla till toppen