Smaksatt vatten – den nya smarta trenden?

Vad är det för fel på vanligt vatten?

För många, däribland undertecknad, är friskt och kallt vatten utan smaksättning bland det godaste man kan dricka om man är varm eller törstig. Men för många är läsk, energidrycker och saft de mest njutbara törstsläckarna.

Problemet med att dricka vanlig läsk och saft är förstås att de bidrar med en massa raffinerat socker. Sockret skadar vår hälsa och ökar risken för bland annat övervikt och diabetes. Sockerfria alternativ är förstås ett stort steg i rätt riktning för den som konsumerar mycket läsk och saft, men även sötningsmedel och söt smak kan enligt vissa rön påverka oss negativt. Därför är med största sannolikhet det osötade allra bäst.

Smaksatt vatten – den gyllene medelvägen?

Om man skippar sötningsmedel och socker och bara ger vattnet lite smak, borde väl detta vara ett bättre alternativ till vanlig läsk, saft och energidrycker? Svaret på den frågan kan vara både ja och nej – det beror på hur man smaksätter det och vad det innehåller i övrigt.

Sötning och smaksättning

Inom kategorin smaksatt vatten finns det både högt och lågt. De allra bästa är smaksatta med extrakt från frukter och bär och innehåller ingen sötning, vare sig från socker eller andra sötningsmedel. Andra varianter innehåller industriella smaksättare som kemiska estrar. De vattensorter som inte innehåller sötningsmedel tycker jag är att föredra, helst sådana som är smaksatta med naturliga extrakt.

De flesta innehåller dock sötning som kommer från konstgjorda sötningsmedel i form av sukralos och acesulfam K till mer naturlig sötning i form av sockeralkoholer. Det finns också vattensorter som är sötade och smaksatta med en skvätt juice från frukter och/eller bär. Då blir det mer naturligt, men ger också ett tillskott i form av flytande kalorier som inte är av den allra mest mättande sorten.

Tyvärr finns det en hel del produkter som är sötade med raffinerade sockerarter. I vissa fall deklareras det då lite förrädiskt som ”naturligt fruktsocker”. Dessa produkter tycker jag att man ska undvika i största möjliga mån. Hälsomässigt är tillsatt fruktsocker inte det minsta bättre än andra former av raffinerat socker.

Droppar, pulver, smaksättning i flaskor och RTD

Det finns olika sätt att smaksätta sitt vatten på. Här finns dricksflaskor som innehåller essenser som smaksätter vattnet i flaskan och pulver som man blandar i vattenkaraffer eller dunkar. Det finns också varianter där man droppar i smaksättning med en pipett samt även burkar med färdigsmaksatt vatten direkt från fabrik (RTD = Ready To Drink).

Vilken är bäst av dessa varianter? Eftersom de har lite olika användningsområden passar de i olika situationer. Är man på språng kanske en burk färdigblandat smaksatt vatten passar bäst och om man vill ha en kanna i kylen kanske en annan form blir mer smidig och prisvärd.

Tillsatser i smaksatt vatten

Ordet ”tillsatser” har i de flesta öron en negativ klang. I dessa produkter kan man ofta hitta, förutom smakämnen, också surhetsreglerande medel, klumpförbyggande medel och färgämnen. Dessa brukar i de flesta fall inte bidra med något positivt för hälsan utan snarare det motsatta.

I många varianter finns också vitaminer tillsatta, ofta b-vitaminer av tvivelaktigt hälsomässigt värde. Även vitamin C och vitamin D är vanligt bland tillsatta vitaminer. Även dessa kan man ifrågasätta värdet av då de flesta får i sig mångdubbelt mer vitamin C genom kosten än vad rekommenderat dagsbehov föreskriver. Dessutom har vetenskapliga studier på tillskott med vitamin C snarare visat på negativa effekter för hälsan på långsikt.

Vitamin D är något som många får i sig i underkant av och ett extra tillskott kan ibland vara av värde. Dock är naturligt vitamin D fettlösligt och för att få det att lösa sig i vattenlösning krävs kemiska modifieringar, vilket en del är skeptiska mot.

Vissa sorter av smaksatt vatten innehåller även nyttiga prebiotiska fibrer och även om halterna är låga är det något som borde vara på den positiva sidan hälsomässigt.

Vad blir då domen?

Är smaksatt vatten något som kan vara bra för hälsan? Personligen ser jag inte riktigt vitsen med det då jag tycker att kallt och friskt vatten är mer än tillräckligt som törstsläckare. Däremot ser jag ett problem med att dricka sötat och tillsatsinnehållande vatten istället för vanligt rent vatten.

Dessa ser jag som negativa för hälsan. Om de däremot är smaksatta med naturliga smakämnen och i övrigt är fria från tillsatser kan de till och med, åtminstone i teorin, vara positiva för hälsan.
Här kommer mina tips för att välja rätt i djungeln bland smaksatta vattensorter (läs på innehållsförteckningen):

  • Fritt från socker, juicer och alla former av sötningsmedel
  • Fritt från tillsatser i form av surhetsreglerande medel, konstgjorda färgämnen och konserveringsmedel
  • Smaksatt med naturliga extrakt
Martin Brunnberg

Filosofie Magister Nutrition

Rulla till toppen