Kostrådgivare – att skapa förändringar med kosten som verktyg

Täck grundbehovet

Ordet ”näring” för ofta tankarna till vitaminer och mineraler, och visst, det är en del av den essentiella, livsnödvändiga, näringen vi inte kan leva utan. De flesta vitaminer och mineraler täcker vi behovet av nästa oavsett vilken mat vi väljer att äta. Vissa kräver dock lite extra uppmärksamhet och bland dessa hittar vitamin D, K, B9, B12, magnesium, järn och selen.
Marginella brister på vitamin D, selen och magnesium är vanliga, men med rätt kost kan man enkelt täcka behovet. För de flesta innebär det att inkludera fet fisk, grönsaker, paranötter och ibland även tillskott på regelbunden basis i kosten. När det gäller övriga näringsämnen som man bör ge måste var uppmärksam på är det olika för olika grupper. Graviditet, ålder och kön påverkar behovet av dessa. Här kan blodprover och kostkartläggning ge svar på huruvida man behöver komplettera sin kost eller inte.

Vem är du?

Vi är alla lite olika på utsidan och det gäller förstås också insidan. Vårt genetiska anlag kan nämligen påverka ditt behov. Ett exempel på detta är vitamin D. En viss genetik gör att man har mycket lättare att använda inaktiva former av vitamin D i kosten. För dessa innebär det förstås att tillskott med vitamin D blir mindre intressant, förutsatt att man får i sig livsmedel som innehåller de inaktiva formerna. Gener kan också påverka behovet av järn, vitamin B2, vitamin B12 och en rad andra näringsämning.

Kostterapi

Kost kan också användas som ett terapeutiskt verktyg för att främja hälsa och motverka både symptom och grundproblem till ohälsa. Har man exempelvis förhöjt blodsocker eller höga kolesterolvärden finns det många kostaspekter att ta hänsyn till. Förutom att undvika sådant som förvärrar värdena finns det många kostkomponenter i vissa livsmedel som ger positiva effekter. Även intoleranser och allergier kan ge många olika symptom och här gäller det att identifiera vad som ger problemen.
Kost kan förstås också användas som ett verktyg för att minska i vikt om man har ett överskott i form av fett. Då gäller det att satsa på mat som ger mättnad och nöjdhet. Kan bli lika mätt och nöjd på mindre kalorier än innan kommer viktminskning att fungera bra och hålla på längre sikt.

Supernäring

Vad man ofta missar när man pratar näring och hälsa är att den, för kanske de allra flesta, viktigaste näringen inte är essentiell näring i form av vitaminer och mineraler. Istället handlar det om sådan näring man inte måste få sig, men om man får i sig denna mår man så mycket bättre. Här finns bland annat sulforafaner i kålväxter, antocyaniner i bär och isothiocyanater i rädisor och pepparrot. Dessa icke-livsnödvändiga ämnen har kopplats till en rad positiva hälsoeffekter som blodsockerkontroll, kolesterolvärden, fysiska prestationer och neurologisk hälsa. Därför är det en god idé för alla att inkludera livsmedel med dessa supernäringsämnen i kosten dagligen då denna kan ta din hälsa till nya nivåer.

Förutsättningar, kartläggning och mål

För att individualisera kostråd krävs att man tittar på individens förutsättningar. Träning, nattjobb, stressig livsstil, brist på solljus, kön och ålder är faktorer som påverkar näringsbehovet. Dessutom är det viktigt att göra sig en bild av hur näringsintaget ser ut idag och sedan jämföra det med vad behoven förväntas vara. Blodtester är också ett bra komplement då det ger svart på vitt hur det ser ut när det gäller status för många näringsämnen.

Det är också bra att formulera ett någorlunda tydligt mål. Vad vill man uppnå? Springa lite snabbare? Lyfta lite tyngre? Förbättra något värde? Eller minska i vikt? Är det viktminskning man vill uppnå kanske det inte alla gånger är vågen som ska vara målet? Kanske det är fettprocent, midjemått eller vilka kläder som passar som är ett bättre mål? För bygger man muskler samtidigt som man förlorar fett kanske det inte syns på vågen trots att förändringen i det fallet har varit önskvärd.

Hållbar hälsa nu och i framtiden

Livet ser inte likadant ut år efter år. Förutsättningar förändras, kroppen åldras och själv förändras man. Därför är det viktigt att göra regelbundna utvärderingar av sin hälsa. Är alla värden bra? Har jag lagt på mig för mycket kroppsfett? Hur mår jag? Är något inte bra är det förstås påkallat att göra förändringar i sin livsstil och kost. Syftet med att vårda sin inre och yttre hälsa syftar förstås i slutänden till ett långt liv med de bästa förutsättningar för hälsa och välmående.

Martin Brunnberg

Filosofie Magister Nutrition

Rulla till toppen